Konijn en Knaagdieren

Konijnen en knaagdieren hebben specifieke zorg nodig! Soms veel meer en uitgebreider dan men in eerste instantie zou denken. Binnen Dierenartsenpraktijk de Driehoek hebben we de kennis en ervaring, aangevuld met moderne technieken om uw zieke konijn te onderzoeken en te behandelen. Wanneer dat nodig is hebben we de mogelijkheid tot het opereren en het uitvoeren van gebitsbehandelingen.

Daarnaast worden er specifieke nascholingen gevolgd om de kennis met betrekking tot konijnen en knaagdieren up-to-date te houden.

Naast het onderzoeken en behandelen van het zieke konijn en/of knaagdier, vinden we preventieve zorg ook van groot belang. U kunt hierbij denken aan het vaccineren van uw konijn, of advisering over de juiste huisvesting en voeding.

Ook voor uw konijn is een jaarlijkse controle belangrijk. Deze controle bestaat uit een algemeen lichamelijk onderzoek met extra aandacht voor het gebit en de voedingstoestand van het dier.

Daarnaast adviseren wij uw konijn jaarlijks te laten vaccineren tegen de twee meest voorkomende konijnenziekten: Myxomatose en VHD (Viraal Hemorragisch Syndroom of Rabbit Haemorrhagic Disease). Deze virusziekten komen voor bij wilde konijnen en kunnen zich snel verspreiden.

Tijdens het consult komen ook onderwerpen aan bod zoals de voor -en nadelen van castreren/steriliseren en de huisvesting.

Een operatie bij uw huisdier is een spannende aangelegenheid. Bij Dierenartsenpraktijk De Driehoek werken ervaren dierenartsen die zich optimaal in zetten voor, tijdens en na de ingreep. Daarnaast wordt de dierenarts  bij elke operatie ondersteund door een zeer betrokken operatie assistent. Ten slotte beschikken we over een goed ingerichte operatiekamer om alles zo soepel mogelijk te laten verlopen;

Voor het reguleren van de ademhaling maken we gebruik van:

  • Intubatie (zuurstof toediening via een buisje direct in de luchtpijp)
  • Saturatie meter (zuurstof gehalte in het bloed meten)
  • Gasmetingen (CO2 en zuurstof meting in de uitgeademde lucht)
  • Gasnarcose toediening
Lees meer...

Het gebit van konijnen en knaagdieren is een vak apart. De kiezen en snijtanden groeien levenslang door. Dit merk je normaal niet (wanneer de tanden en kiezen goed op elkaar sluiten) want ze slijten deze tanden en kiezen door het eten van voldoende ruwvoer goed af. Soms zien we dat er tandproblemen zijn, vaak omdat de tanden en kiezen niet helemaal goed op elkaar aansluiten. De afslijting verloopt dan niet goed en we zien dan dat tanden en kiezen te lang worden of haakjes krijgen. Dit kan soms pijnlijk zijn, maar helaas laten konijnen en knaagdieren dat vaak niet zien. De aanwijzingen kunnen subtiel zijn, zoals vreemd of minder eten.

Wanneer er sprake is van gebitsproblemen brengen we de dieren onder narcose om de problemen beter in kaart te brengen en zo goed mogelijk op te lossen. Vaak kunnen de problemen opgelost worden door de te lange tanden of de haken op de kiezen af te slijpen. Soms moet er een tand of kies getrokken worden.

Als uw huisdier veel zorg nodig heeft, bieden wij de mogelijkheid om uw huisdier bij ons te laten opnemen. Wij nemen dan de zorg van u over en zullen deze, indien nodig, intensiveren.

Opname patiënten krijgen vaak een infuus geplaatst. Dit zorgt ervoor dat ze voldoende vocht binnen krijgen en kunnen we medicatie direct in de bloedbaan toedienen. Als het dier niet goed eet kunnen we het gaan dwangvoeren of zelfs een sonde plaatsen om te zorgen dat er voldoende energie in het lichaam komt. Natuurlijk zal liefdevolle aandacht en een knuffel niet ontbreken in de zorg voor uw dier.  In samenspraak met u wordt een behandelingsplan opgesteld en wordt er bepaald of wij voldoende zorg kunnen verlenen.

Helaas beschikken we niet over voldoende personeel om daadwerkelijk 24/7 aanwezig te zijn in de praktijk (want ook dierenartsen moeten slapen). Het kan dus voorkomen dat uw dier in de avonduren alleen is. In dat geval monitoren we uw dier op afstand door middel van een webcam. Indien de toestand van het dier continue fysieke controle vereist, zullen wij dit met u bespreken en u doorverwijzen naar een van de intensieve zorgafdelingen in Nederland waar dit wel wordt aangeboden.

Dierenartsenpraktijk De Driehoek beschikt over verschillende diagnostische mogelijkheden. Daaronder valt ook de beeldvormende diagnostiek.

Met behulp van echografie kunnen we een goed beeld krijgen van bijvoorbeeld de buik van een dier, zonder dat deze ‘open’ hoeft. Daarnaast kan het handig zijn om een echo te gebruiken wanneer de blaas aangeprikt moet worden om bijvoorbeeld urine uit de blaas te verkrijgen. De echo kan ook gebruikt worden om, wanneer uw dier drachtig is, een beeld te krijgen van het nieuwe leven wat zich in de buik bevind. Het is dan ook mogelijk om een foto te krijgen van het echobeeld, net als bij een pretecho bij de mens.

Een ander voorbeeld van beeldvormende diagnostiek is het maken van röntgenfoto’s. Ook deze apparatuur hebben we in eigen huis. We kunnen hiermee meer informatie krijgen over de benige delen van de dieren, zoals bijvoorbeeld botbreuken. Soms kan een röntgen foto ook meer informatie geven over de weke delen, bijvoorbeeld wanneer je je afvraagt of er een blaassteen in de blaas zit.

Lees meer...

Dierenartsenpraktijk De Driehoek beschikt over een uitgebreid, eerstelijns laboratorium waar we snel en efficiënt diverse aanvullende onderzoeken kunnen uitvoeren.

Hoe meer ruimte voor uw konijn, hoe beter! Belangrijk is dat uw konijnen veilig en lekker zitten. Daarnaast is het een sociaaldier en is het van belang om konijnen met minimaal twee te huisvesten.

U kunt konijnen zowel binnen als buitenhuis houden. Wat belangrijk is, is om niet abrupt te wisselen tussen binnen en buitenruimte, maar de overgang geleidelijk te laten gaan.

Buitenhok: het is belangrijk dat het hok uit de tocht staat. Daarnaast is het belangrijk dat ze voldoende schaduw hebben in de zomer en een warm plekje in de winter. Wanneer uw konijn in de tuin rondloopt, moet u ervoor zorgen dat er geen giftige planten binnen het bereik van het konijn groeien. Tenslotte moeten de konijnen beschermd zijn tegen roofdieren. Denk hierbij niet alleen aan de hond van de buren maar vooral ook aan bijvoorbeeld steenmarters of vossen.

Binnenhok: Zorg dat het hok groot genoeg is, zodat het konijn de ruimte heeft om zich vrij te bewegen. Daarnaast kunt u uw konijn binnen los laten lopen. Voor bevuiling in huis hoeft u niet bang te zijn, want konijnen gebruiken een vaste plek als toilet! Waar u wél goed op moet letten is dat konijnen de neiging hebben om overal op te knabbelen. Soms zelfs op producten waar ze ziek van kunnen worden, of erger, op elektriciteitskabels.

Qua voeding voor konijnen zijn er veel verschillende mogelijkheden. Zo veel zelfs dat u wellicht door de bomen het bos niet meer ziet! Wat is nu het beste voor uw konijn?

De basis en dus de belangrijkste voeding voor uw konijn is hooi, hooi en hooi. Dit bevat alle voedingsstoffen die uw konijn nodig heeft. Daarnaast zorgt het voor een goede darmwerking en slijten de tanden en kiezen er goed van. Een konijn moet dan ook altijd, onbeperkt de beschikking hebben over hooi.

Daarnaast is voldoende water belangrijk. Zorg er voor dat het water fris, schoon en goed op temperatuur is. In de winter kan het nog wel eens bevriezen en in de zomer kan het verraderlijk warm worden.

Droogvoer (biks of brokjes) kan als extra gegeven worden. Geef de biks zonder gekleurde brokjes, want konijnen zijn geneigd om alleen deze gekleurde brokjes er uit te halen, waardoor ze waardevolle voedingsstoffen missen.

Lees meer...

Schrijf u in voor de gezelschapsdieren nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en ontwikkelingen voor gezelschapsdieren door uzelf in te schrijven voor onze gezelschapsdieren nieuwsbrief!
Spoed: +3155 301 22 55