Hobby pluimvee

Naast het houden van kippen voor het vlees en voor de eieren worden er in Nederland ook heel veel kippen gehouden voor de hobby. Dat ze daarnaast nog eieren opleveren is dan een leuke bijkomstigheid.

Om uw kippen gezond te houden is het van belang om de leefomstandigheden voor de kip optimaal te maken/houden. Wilt u meer informatie over hoe u uw kippen op een verantwoorde manier kunt houden, kijk dan op https://www.licg.nl/vogels/kip/.

Mocht het onverhoopt toch voorkomen dat uw kip ziek wordt, ook dan kunt u bij Dierenartsenpraktijk De Driehoek terecht. Wij zullen het dier onderzoeken en eventueel is er aanvullend onderzoek mogelijk, zoals beeldvormende diagnostiek (zoals röntgen en echo) en mestonderzoek. 

Dierenartsenpraktijk De Driehoek beschikt over verschillende diagnostische mogelijkheden. Daaronder valt ook de beeldvormende diagnostiek.

Met behulp van echografie kunnen we een goed beeld krijgen van bijvoorbeeld de buik van een dier, zonder dat deze ‘open’ hoeft. Daarnaast kan het handig zijn om een echo te gebruiken wanneer de blaas aangeprikt moet worden om bijvoorbeeld urine uit de blaas te verkrijgen. De echo kan ook gebruikt worden om, wanneer uw dier drachtig is, een beeld te krijgen van het nieuwe leven wat zich in de buik bevind. Het is dan ook mogelijk om een foto te krijgen van het echobeeld, net als bij een pretecho bij de mens.

Een ander voorbeeld van beeldvormende diagnostiek is het maken van röntgenfoto’s. Ook deze apparatuur hebben we bij dierenartsenpraktijk de Driehoek in eigen huis. We kunnen hiermee meer informatie krijgen over de benige delen van de dieren, zoals bijvoorbeeld botbreuken.  Soms kan een röntgen foto ook meer informatie geven over de weke delen, bijvoorbeeld wanneer je je afvraagt of er een blaassteen in de blaas zit. Voor het maken van röntgenfoto’s van het gebitten hebben we de beschikking over een speciaal röntgen apparaat; de dentale röntgen. Hiermee kunnen we veelvoorkomende problemen aan tand- en kieswortels opsporen die anders ‘onder de oppervlakte’ waren gebleven.

Dierenartsenpraktijk De Driehoek beschikt over een uitgebreid, eerstelijns laboratorium waar we snel en efficiënt diverse aanvullende onderzoeken kunnen uitvoeren.

Schrijf u in voor de gezelschapsdieren nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en ontwikkelingen voor gezelschapsdieren door uzelf in te schrijven voor onze gezelschapsdieren nieuwsbrief!
Spoed: +3155 301 22 55