Kat

Naar de dierenarts gaan kan voor sommige dieren een spannende aangelegenheid zijn. Zeker voor katten. Katten hebben vaak een andere aanpak nodig dan honden. Waar honden soms nog wel een zwichten voor een lekker snoepje, moet je bij katten vaak van betere huize komen om ze op hun gemak te stellen.

We vinden het erg belangrijk dat de katten zich op hun gemak voelen in de spreekkamer. Dit doen we door ze te laten wennen op tafel en het deurtje rustig open te zetten, tijdens het vraaggesprek. Menig kat komt dan toch al om het hoekje kijken en gaat de kamer onderzoeken. Mocht de kat toch in het hokje willen blijven halen we soms de deksel van het hokje, zodat we ze (eventueel wanneer mogelijk in het hokje) kunnen onderzoeken.

We bieden voor katten het meten van de bloeddruk aan. Daarbij is het erg belangrijk dat ze in een rustige omgeving zitten. Wij zetten alle spullen voor de komst van uw kat klaar, zodat we zo min mogelijk stress bij uw kat veroorzaken. Er komt een lekker kleedje op de behandeltafel en de ruimte wordt beneveld met rustgevende spray. De kat laten we (als ze daar behoefte aan hebben) altijd even de kamer rustig ontdekken. Door het doen van meerdere metingen achter elkaar, krijgen we een goed en betrouwbaar beeld van de bloeddruk.

Het team van Dierenartsenpraktijk De Driehoek vindt het belangrijk dat onze katten jaarlijks gevaccineerd worden. Niet alleen om ze te vaccineren maar ook om ze lichamelijk te kunnen controleren.

Bij de controle wordt uw kat klinisch onderzocht. Onder andere is er aandacht voor het gewicht, gebit, hart en bijzonderheden in de buikholte. Waar nodig, kan er in overleg aanvullend onderzoek gedaan worden als er bijzonderheden zijn bij het klinisch onderzoek.

Daarnaast worden de antiparasitaire behandelingen nagelopen. Is uw kat goed beschermd tegen vlooien of teken en is de ontworming in orde? Voor iedere kat is dit namelijk wisselend, afhankelijk van hoe de kat gehuisvest wordt.

Als kitten wordt uw kat op 9 en 12 weken leeftijd gevaccineerd. Deze vaccinatie geeft bescherming tegen de niesziekte en kattenziekte. Op een leeftijd van 1 jaar wordt deze cocktail herhaald, daarna volgt de cocktail een keer in de 3 jaar, tussendoor geven we jaarlijks de niesziekte.

Lees meer...

Een operatie bij uw huisdier is een spannende aangelegenheid. Bij Dierenartsenpraktijk De Driehoek werken ervaren dierenartsen die zich optimaal in zetten voor, tijdens en na de ingreep. Daarnaast wordt de dierenarts bij elke operatie ondersteund door een zeer betrokken operatie assistent. Ten slotte beschikken we over een goed ingerichte operatiekamer om alles zo soepel mogelijk te laten verlopen;

Voor het reguleren van de ademhaling maken we gebruik van:

  • Intubatie (zuurstof toediening via een buisje direct in de luchtpijp)
  • Saturatie meter (zuurstof gehalte in het bloed meten)
  • Gasmetingen (CO2 en zuurstof meting in de uitgeademde lucht)
  • Gasnarcose toediening
  • Beademmachine (om wanneer dat nodig is de ademhaling van het dier volledig over te nemen)
Lees meer...

Bij de jaarlijkse controle checken wij altijd het gebit van uw hond en kat. Dit doen wij om afwijkingen aan het gebit tijdig te kunnen signaleren. Het liefst voorkómen we gebitsproblemen, we adviseren daarom het gebit van uw dier dagelijks te poetsen. Helaas zien we toch geregeld gebitsproblemen die niet met alleen poetsen zijn op te lossen.

In die gevallen is een gebitsreiniging en inspectie onder narcose nodig. In sommige gevallen moeten tanden en kiezen getrokken worden. We verwijderen alleen tanden en kiezen wanneer dit noodzakelijk is. Een goed hulpmiddel daarbij is ons dentale röntgenapparaat, waarmee we afwijkingen doorgaans goed in beeld kunnen brengen en zodoende een gepaste therapie kunnen toepassen.

Tijdens de gebitsbehandeling is, net als bij een operatie, altijd een gespecialiseerde assistent aanwezig, die het dier onder narcose goed in de gaten houdt. Daarnaast wordt ook bij de gebitsbehandelingen gebruikt gemaakt van dezelfde controle apparatuur als bij een operatie, waardoor de behandeling soepel en zo veilig mogelijk kan verlopen.

Lees meer...

Als uw huisdier veel zorg nodig heeft, bieden wij de mogelijkheid om uw huisdier bij ons te laten opnemen. Wij nemen dan de zorg van u over en zullen deze, indien nodig, intensiveren. Opname patiënten krijgen vaak een infuus geplaatst. Dit zorgt ervoor dat ze voldoende vocht binnen krijgen en kunnen we medicatie direct in de bloedbaan toedienen. Als het dier niet goed eet kunnen we het gaan dwangvoeren of zelfs een sonde plaatsen om te zorgen dat er voldoende energie in het lichaam komt. Natuurlijk zal liefdevolle aandacht en een knuffel niet ontbreken in de zorg voor uw dier. In samenspraak met u wordt een behandelingsplan opgesteld en wordt er bepaald of wij voldoende zorg kunnen verlenen.

Helaas beschikken we niet over voldoende personeel om daadwerkelijk 24/7 aanwezig te zijn in de praktijk (want ook dierenartsen moeten slapen). Het kan dus voorkomen dat uw dier in de avonduren alleen is. In dat geval monitoren we uw dier op afstand door middel van een webcam. Indien de toestand van het dier continue fysieke controle vereist, zullen wij dit met u bespreken en u doorverwijzen naar een van de intensieve zorgafdelingen in Nederland waar dit wel wordt aangeboden.

Dierenartsenpraktijk De Driehoek beschikt over verschillende diagnostische mogelijkheden. Daaronder valt ook de beeldvormende diagnostiek.

Met behulp van echografie kunnen we een goed beeld krijgen van bijvoorbeeld de buik van een dier, zonder dat deze ‘open’ hoeft. Daarnaast kan het handig zijn om een echo te gebruiken wanneer de blaas aangeprikt moet worden om bijvoorbeeld urine uit de blaas te verkrijgen. De echo kan ook gebruikt worden om, wanneer uw dier drachtig is, een beeld te krijgen van het nieuwe leven wat zich in de buik bevind. Het is dan ook mogelijk om een foto te krijgen van het echobeeld, net als bij een pretecho bij de mens.

Een ander voorbeeld van beeldvormende diagnostiek is het maken van röntgenfoto’s. Ook deze apparatuur hebben we in eigen huis. We kunnen hiermee meer informatie krijgen over de benige delen van de dieren, zoals bijvoorbeeld botbreuken. Soms kan een röntgen foto ook meer informatie geven over de weke delen, bijvoorbeeld wanneer je je afvraagt of er een blaassteen in de blaas zit.

Lees meer...

Dierenartsenpraktijk De Driehoek beschikt over een uitgebreid, eerstelijns laboratorium waar we snel en efficiënt diverse aanvullende onderzoeken kunnen uitvoeren.

Schrijf u in voor de gezelschapsdieren nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en ontwikkelingen voor gezelschapsdieren door uzelf in te schrijven voor onze gezelschapsdieren nieuwsbrief!
Spoed: +3155 301 22 55