• aangezicht Dierenartsenpraktijk De Driehoek.png
 • braunulle aanbrengen.png
 • buik scheren.png
 • koeien banner website klarenbeek.png
 • leuke ballonnen.jpeg
 • messing paard.png
 • opendeur.png
 • operatiehandschoenen.png
 • ponysaangespannen.png
 • telefoon bord weg.png
 • twello.png
 • webadres.png

Weideplantjes die we ons paard liever niet zien eten.....
Een paard is niet specifiek een graseter. Ook verrijkte weides kunnen een toevoeging zijn voor de voeding van het paard. Maar helaas zijn niet alle planten/onkruiden zonder gevaar. We zullen er een aantal kort benoemen zodat u eventueel maatregelen kan treffen mocht u ze toch in de weide/slootkant hebben staan.

- Jacobs kruiskruid: Gelukkig bij de meeste eigenaren wel bekend. Ooit gezaaid als bermversiering maar nu is er een overgroei aan en is hij moeilijk te bestrijden. De meeste paarden vinden de plant niet lekker maar als het eten schaars is in de wei kunnen ze er toch van gaan eten. Ook gedroogd gaat de vieze smaak er van af en eten paarden het op. Het plantje bevat gifstoffen die de lever aantasten, Pyrrolizidine Alkaloiden. Als een paard in 1x een grote hoeveelheid eet kan er acuut leverfalen optreden. Krijgen paarden het in kleinere hoeveelheden voor langere tijd dan treedt er zogenaamde levercirrhose op waarbij de leverfunctie langzaamaan verslechtert totdat de schade zover is dat er ook leverfalen ontstaat.

- Zuring: veel gezien in de weide. Heeft van zichzelf een vieze smaak, maar sommige paarden vinden het juist lekker! De plant bevat onder andere Oxaalzuur. In grotere hoeveelheden kan het zorgen voor een te laag calcium gehalte in het bloed. Calcium is onder andere belangrijk voor de botvorming. Naast dat de plant dus in grote hoeveelheden giftig kan zijn is de plant onwenselijk in de wei. Hij overgroeit snel waardoor gras in de verdrukking komt.

- Boterbloem: paarden vinden ook deze plant niet lekker. De plant bevat onder andere Alkaloiden. Gedroogd lusten ze de plant wel, maar dan is de plant ook niet meer gevaarlijk (minimaal 2 maanden laten drogen in kuil/hooi). Paarden kunnen koliekverschijnselen vertonen en zweren in- en rondom de mond krijgen.

- Heermoes of paardenstaart: bevat de stof Thiaminase. Dit stofje zorgt voor afbraak van Vit B1 in het bloed. Dit kan verstoringen geven in de stofwisseling en geeft met name afwijkingen aan het zenuwstelsel. Zowel vers als gedroogd is de plant giftig.

- Sint Janskruid: deze plant bevat het stofje Hypericide dat fotosensibiliteit veroorzaakt, dus met andere woorden: overgevoeligheid voor zonlicht. Dit uit zich dan meestal door zonnebrand aan de neus en lippen. Het paard zal er dus niet ernstig ziek van worden maar zonnebrand kan wel heel pijnlijk zijn.

- Een wat minder bekende plant is de waterscheerling of smeerwortel. Deze komt vooral voor in de slootkanten en bij veengebieden maar is wel zeer giftig voor paarden. De gifstof heet Cicutoxin. Met name de wortel kan in kleine hoeveelheden al dodelijk zijn.

Er geldt een vrij betrouwbare stelregel: giftige planten zijn het hele jaar door groen! Dus ook in de winter.

 

Jacobs kruiskruid:   jacobskruiskruid
 Zuring:  zuring
 Boterbloem:  boterbloem
 Heermoes of paardenstaart  paardestaart plant
Sint janskruid  Sint janskruid
Waterscheerling waterscheerling
Smeerwortel smeerwortel

paardenshet